Skip to main content
WinkelmandClose Cart
Lost Light of Day

Hier zie je een voorbeeld van de kracht van een groothoek lens. De foto is gemaakt na zonsondergang aan de Nederlandse kust tussen de buien door. Door een heel laag standpunt in te nemen, worden de structuren in de voorgrond uitvergroot en onderin het beeld visueel uit elkaar getrokken. Zo vormen ze de inleidende lijnen naar het scheermesje toe.

Oftewel van ver weg naar dichtbij

Bij het fotograferen met een groothoeklens denk je misschien in eerste instantie aan een compositie van een weids vergezicht en dan natuurlijk het liefst in een indrukwekkend landschap. Uitgestrekte bergketens kun je met dit soort lenzen makkelijk in beeld krijgen, als je een juist uitzicht- en standpunt hebt ingenomen.

Minstens zo uitdagend is het, om juist voor een andere benadering te gaan en je onderwerp op een kleinere schaal te gaan zoeken. Door de korte brandpuntsafstand van de lens kun je dicht op je onderwerp kruipen en bijkomend effect is, dat je hierdoor kunt gaan spelen met de schaal van je beeldelementen.

Een groothoeklens heeft de eigenschap om de voorgrond visueel uit elkaar te trekken, terwijl dit effect op de elementen achterin niet of toch veel minder aanwezig is.

Je kunt je voorgrond dus als het ware opblazen ten opzichte van je achtergrond. Je hebt dan uiteraard nog steeds de weidse blik, maar je kunt de aandacht specifiek op je onderwerp in de voorgrond gaan leggen. Het landschap of de achtergrond gaat dan meer dienen als een decor voor de voorgrond.

Een bijkomende eigenschap van een groothoeklens is, dat je er snel veel scherptediepte mee kunt bereiken in je beeld. Iets waar je over het algemeen ook voor wilt zorgen in je landschapsfoto’s. Dit is wel een aspect om op te letten, wanneer je heel dicht op een onderwerp in de voorgrond gaat zitten. Kom je dichter op de minimale scherpstelafstand van de lens te zitten dan kun je in de achtergrond namelijk scherpte gaan verliezen. Toch hoeft dit niet altijd nadelig te zijn.

Dus ondanks dat er hier voor een diafragma van f/14 is gekozen, zie je dat het beeld in de achtergrond scherpte verliest. Maar in dit geval helpt het om de aandacht bij de schelp in de voorgrond te houden en wat meer rust in het beeld te brengen. Was de achtergrond ook scherp geweest, dan zou dit meer gaan concurreren met de schelp op de voorgrond.

Dit was zo’n beetje het laatste licht van de dag, waarmee nog enigszins gefotografeerd kon worden. Voor de belichting van het beeld is er een sluitertijd gehanteerd van 150 sec. Dit haalt ook de turbulentie uit het water tussen de zandribben en smeert de wolken mooi uit.

Dion van den Boom

Op 23 maart 2019 geven Ed Michels en ik een lezing over het fotograferen met een groothoeklens, tijdens PiXperience 2019 in Nijkerk.

 

Het fotograferen met een (super)groothoek vraagt er om van de gebaande paden af te wijken. Je gaat de wereld vastleggen op een manier zoals wij mensen deze niet ervaren. Geen kikkerperspectief, geen vogelperspectief, laten we het kameleonperspectief noemen. Om je geen ‘vertekend’ beeld te geven over het fotograferen met een supergroothoek, zullen Ed en Dion je wat dieper in het glas laten kijken.

In deze presentatie nemen Ed en Dion je mee in de wereld van de (super)groothoek fotografie met al de do’s and better not’s. Fotografie kent geen regels, wel handvatten die je creativiteit kunnen helpen. Deze enthousiaste landschapsfotografen gaan je leren, hoe je composities sterker maakt door te versimpelen.

Een seminar met veel uitleg, inspirerende voorbeelden en missers.

Waarom je PiXperience dit jaar niet mag missen!

  • PiXperience is 100% inspiratie en 100% praktijkgericht. Meer dan 20 topfotografen delen hun passie, kennis en ervaring.
  • Met een basisticket krijg je toegang tot zowel het Unlimited als het Academy programma. Je betaalt slechts € 39,-.
  • Incl. gratis toegang tot Professional Imaging; de grootste fotografiebeurs van de Benelux.
  • Vier exclusieve kleinschalige masterclasses kun je als optie bijboeken.
  • Feestelijke awardshow rondom de Groene Camera gratis te bezoeken.
  • PiXperience vindt plaats in Hart van Holland in Nijkerk: een excellent congrescentrum met de allerbeste faciliteiten.
  • Gratis parkeren en gratis pendeldienst OV.

Ga voor meer informatie over dit evenement en om tickets te bestellen naar de website van PiXperience

PiXperience 20219

Laat een Reactie achter