Skip to main content
WinkelmandClose Cart
De Kust - Landschapsfotografie - © Dion van den Boom | Fotografie - Alle rechten voorbehouden. De Kust - Landschapsfotografie - © Dion van den Boom | Fotografie - Alle rechten voorbehouden.

Gebruik de slider om het verschil tussen de twee foto’s te zien.
Er is voornamelijk gevarieerd in de hoogte van het standpunt.

En de laatste tijd probeer ik ook steeds meer te versimpelen

Niet als persoon uiteraard, maar in mijn foto’s. Dat eerste kan ik alleen maar aan het oordeel van anderen overlaten.

Als fotograaf ben je in eerste instantie op zoek naar ‘wat wil ik vastleggen’? Een goede tweede is om vervolgens te gaan kijken naar wat je allemaal weg kunt laten. Afleidende of storende elementen eruit filteren om zo tot de essentie te komen.

Afgelopen zaterdag, 16 februari 2019, zijn we met de fotoclub FixedFocus lekker gaan spelen op het strand. Een heerlijke zonnige zaterdag die aanvoelde als een mooie vroege lentedag.  Voor mij betekende dat op zoek gaan naar interessante lijnen en structuren in het zand. En die zijn op het strand genoeg te vinden. De lucht was niet heel spannend, maar had toch voldoende tekening. De camera heb ik bij aankomst op het strand nog laten zitten in de tas. Eerst eens het gebied goed in me opnemen en zoek gaan naar zichtlijnen en elementen die een compositie kunnen vormen.

Een mooie lichtval op het helmgras was de eerste reden om de camera tevoorschijn te halen. De zon kwam langzaam steeds lager te staan en daarmee werd het licht ook warmer. Hierna ben ik zoek gegaan naar een plek, waar ik de aandacht meer op de voorgrond kon leggen. Je standpunt heeft, bij het fotograferen met een groothoeklens, ontzettend veel invloed op de plaatsing van de elementen in je compositie. Zeker in de voorgrond.

Hier zie je een voorbeeld ervan. Twee foto’s, gemaakt op dezelfde locatie. De eerste foto is gemaakt vanuit een wat hoger standpunt. De tweede vanuit een veel lager standpunt, waarbij ik er met de lens echt dicht op gekropen ben. De structuren op de voorgrond worden veel prominenter en tegelijkertijd komt er meer rust in het beeld.

Tot voor kort betekende fotograferen vanuit een heel laag standpunt dat ik mijzelf en mijn statief in moeilijke bochten moest wringen. Op zoek naar standjes uit de Camera Sutra, om datgeen wat ik voor ogen had, voor elkaar te krijgen. Niet alleen de maximale werkhoogte van een statief is iets om op te letten bij de aanschaf, maar zeker ook de minimale werkhoogte.

En met de Leofoto LS-223C kun je héél laag gaan. Dat maakt het fotograferen vanuit een laag standpunt toch veel makkelijker. Het is een klein rakkertje dat het zeker op dit vlak wint van zijn grotere soortgenoot. Size matters en dat geldt dus in dit geval zeker ook de andere kant op. Van nu af aan, zal dit kleine statiefje ook altijd meegaan in de rugzak.

Laat een Reactie achter