Wijdse natuur dicht bij huis

Kalmthoutse Heide - Landschapsfotografie - © Dion van den Boom | Fotografie - Alle rechten voorbehouden.

De Kalmthoutse Heide is een divers natuurgebied op het grensgebied tussen Nederland en België. Het gebied wordt gekarakteriseerd door open heidevelden met zandverstuivigen, omringd door bosgebied. Her en der zijn grotere en kleinere vennen en plassen te vinden. Laat in de zomer, wanneer de heide in bloei staat heb je een prachtig kleurenspel.

Maar ook buiten deze periode is er op fotografisch vlak genoeg te ontdekken. In de wintermaanden veranderen de heidevelden in een mooi wit tapijt, wanneer het wordt bedekt door een laag rijp.

En zelfs op de grijze dagen is er genoeg kleur te ontdekken op de heide. De korstmossen die de bodem bedekken zorgen voor mooie groene accenten in het landschap. Wanneer de struiken op de heide verhouten vallen ze uiteen in mooie waaiers. Dit kan een interessant voorgrond element vormen in de compositie.

Heb je het geluk dat het landschap gehuld wordt in de mist, dan kun je aan de slag gaan met meer minimalistische composities. De mist geeft ook meer diepte aan je foto. Heb je een heldere, windstille nacht en zakt de temperatuur tot rond het dauwpunt? Dan kan het zeker de moeite zijn om de wekker vroeg te zetten.

Voor mij is de periode rond zonsopgang dan ook de meest interessante periode van de dag om op de heide te gaan fotograferen. De opkomende zon brengt dan mooie accenten in de wolkenpartijen in de lucht. Vroeg in de ochtend kom je ook nog niet de vele wandelaars tegen en dringt de stilte van de natuur nog meer tot je door.

Gezelschap dat je dan wel tegen kunt komen, zijn de Galloways die her en der in het landschap lopen te grazen en even een nieuwsgierige blik op je werpen.

Een selectie van mijn werk is te koop als FineArt Print

Volg een workshop landschapsfotografie op de Kalmthoutse Heide

Er worden regelmatig workshops georganiseerd op de Kalmthoutse Heide, waar je aan deel kunt nemen. Deze workshops zijn met name geschikt voor de beginnende fotograaf, die zijn of haar camera beter wilt leren kennen. En de begrippen sluitertijd, diafragma en ISO beter onder de knie wilt krijgen.

Je leert tijdens deze workshop je camera beter kennen en bedienen. Ook het opbouwen van een interessante compositie waarmee je de kijker echt stuurt door de foto, komt uitgebreid aan bod.

Daarnaast leer je hoe je, met het gebruik van filters, de belichting van je foto kunt controleren.

Klik hier voor meer informatie over de workshop