Skip to main content
WinkelmandClose Cart

De winter op zijn hardst en de winter op zijn zachtst

Zondag 07 februari 2021.

Het KNMI had code rood afgegeven, maar code rood staat dus voor heerlijke fotografische omstandigheden. In de ochtend op het laatste moment nog aangehaakt bij Ed en Christian. En dat had ik niet willen missen.

Het was even glibberen en glijden naar Etten-Leur. Instappen bij Ed en die dendert overal wel doorheen met zijn dikke Laro. Het plan was om te gaan fotograferen in het uitgestrekte natuurgebied van de Loonse en Drunense Duinen. Goed ingepakt gooiden we de rugzak op de rug en stapten we de prachtige winterse taferelen in.

Het was net of we in een uitgestrekt poollandschap liepen. Waar de wind normaal gezien speelt met de zandverstuivingen in dit natuurgebied, legde het nu mooie sneeuwduinen neer. Op sommige stukken stonden we gewoon tot aan de knieën in de sneeuw.

Op een plek, waar ik al vaker heb gefotografeerd in een ander jaargetijde, was er een heerlijk spel gaande van wind, sneeuw en zand. En dan ga ik toch altijd graag aan de slag met mijn vertrouwde groothoeklens de Irix 15mm Blackstone. De vaste brandpuntsafstand dwingt je om actief in het landschap op zoek te gaan naar composities, waarbij de focus ligt op de voorgrond.

En daar was genoeg te ontdekken.

Loonse en Drunense Duinen - Landschapsfotografie - © Dion van den Boom | Fotografie - Alle rechten voorbehouden.
Loonse en Drunense Duinen - Landschapsfotografie - © Dion van den Boom | Fotografie - Alle rechten voorbehouden.

De dag erna lag de winter er heel wat stiller bij

Maandag 08 februari 2021.

De dag erna had de winter zijn rust gevonden. De wind was gaan liggen en het landschap was bedekt met een maagdelijk wit tapijt. Nog nagenietend van het gure winterweer van de dag ervoor, besloot ik nog even een local patch te bezoeken. Het Rozenven bij Visdonk. Daar liet de winter zich van zijn zachte kant zien, in tegenstelling tot de dag ervoor.

Wat ik zo ontzettend fijn vind aan de winter is dat de sneeuw het landschap niet alleen visueel maar ook letterlijk verstild. Het leven vertraagd even, het verkeer glijdt/rijdt er langzaam doorheen. Maar de sneeuw dempt ook al het geluid.

Winter 2021, ooh wat had ik het even nodig. Even was er geen Corona, enkel de winter die zich eerst stevig lieten horen en voelen om vervolgens het leven een moment van stilte te geven.

Koning Winter heeft zich laten zien van zijn hardste en zijn zachtste kant. Maar beide kanten zijn, zeker fotografisch gezien, even uitdagend.

Laat een Reactie achter